No.7.: Énközpontúság, valójában ki is vagyok én?

2014.01.20 16:05

Nem létezik olyan ember, aki ne rendelkezne énközpontúsággal, vagyis egóval. Fitoktatja, hogy ezem, azom van, ez vagyok én, az vagyok én, ilyen titulussal. Akár mit is cselekszik, az egója megjelenik, és annak az előrehelyezésével teszi meg a lépéseit. Önzőség. Talán így tudom összefoglalni az énközpontúságot. Én akarok mindent magamnak, az én szemszögemből jó csak, úgy kell lennie, ahogy én gondolom, ahogy én tudom. De amikor kicsit magadba merülsz, és megkérdezed saját magadtól, ki is vagy te valójában? Egy nevet tudsz mondani, egy iskolai végzettséget is, dolgokat, amik ahhoz kellenek, hogy az legyél akinek tartod magad. De azt megmondani, hogy miért vagy a Földön, mi volt a célja, hogy megszülettél? Erre egy válaszod sincs. Ha rájössz, ki is vagy valójában, és átgondolod az egész környezeted, ami most körül vesz, vajon mit érzel? Aki folyamatosan csak kapni akar, az az élvezeteivel akarja pótólni az életében kimaradt belső igényeket a tárgyi, testi dolgokkal. Ha megkapod újabb kell, másik kell. De mivan, ha már az sem elégít ki? Kocsi kell, nagyobb ház kell, jobb ez-az kell. És akkor mid van? A tárgyak nem táplálnak beléd szeretet.

A társadalom sajnos elég negatív irányba ment el, az önzőség és gyülölet rengetegébe. Mindig az igazunk akarjuk, fitoktatjuk kik vagyunk, mit csináltunk már eddig... mint ha bizonygatni kellene állandóan valakinek, mert nem ismernek el, és szükséged van a környezeted reflektációira, visszajelzéseire. Miért? Mert nem azt kapod meg a környezetedtől, amire valójában szükséged van. Valami silány, átlagosan sémára épülő választ kapsz, ami egyáltalán nem igazol téged vissza. Az egód, amit kiépítettél, megmutattad és megszoktattad az emberekkel, az amit kifele mutatsz és ragaszkodsz hozzá, hogy ehhez szóljanak vissza. És akkor hol van a valós belsőd? Annak ki szól? Talán az a tudatalattid... ami megjeleníti a valós vágyaid... az álmaidban, a bizonygatásaidban, a kapcsolataidban... 
 
Konklúzió: ne helyezd Önmagad szükségleteit a valós belsőd elé. Ne mutass kifele egy olyan egót, aki nem te vagy igazából. Ne hazudj saját magadnak, és környözetednek, hogy valójában te ki is vagy. Ha képes vagy saját egód ellen szálni, megismered a valós belső Éned is. Amikor döntést hozol, ne a kapzsiság szóljon belőled, és a Te vágyaid, akaratod, add meg másoknak, hogy segítesz nekik önzetlenül.